Χαλλούμι
Χαλλούμι. Μία βραδιά αφιερωμένη στο
εξαιρετικό αυτό παραδοσιακό τυρί της Κύπρου, το οποίο και απολαύσαμε συνοδεία τεσσάρων μοναδικών
κρασιών, Γρίφο 2, Λευκό, Κτήμα Βλασίδη, Shiraz, Κτήμα Βλασίδη, Ερυθρό Άγιος Ονούφριος, Vasilikon Winery και
το απλά μοναδικό Commandaria Saint
Barnabas, 4 ετών παλαίωσης.
Το Χαλλούμι είναι ένα ημίσκληρο τυρί άλμης που παράγεται από
πρόβειο ή αιγινό γάλα ή από μίγμα τους με ή χωρίς αγελαδινό γάλα. Από τα πιο παραδοσιακά Κυπριακά προϊόντα, το
χαλλούμι είναι ο νόστιμος κρίκος που συνδέει την γαστριμαργική και την πολιτιστική
παράδοση της χώρας.
Παρασκευάζεται στην Κύπρο από
αρχαιοτάτων χρόνων και υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση του ονόματός
του. Για παράδειγμα, αναφέρεται το
αρχαίο ελληνικό άλς για το αλάτι ή το ιταλικό salamoia ή σαλαμούρα που στα ελληνικά
σημαίνει άλμη.
Η πρώτη γραπτή αναφορά στο
χαλλούμι γίνεται σε έγγραφο του δόγη Leonardo Dona (1556), της περιόδου της κατοχής
των Βενετών, ενώ το 1738 ο περιηγητής/συγγραφέας Richard Pococke σημειώνει
ότι το χαλλούμι είναι διάσημο σε όλο το Λεβάντε. Από τότε το χαλλούμι αποτελούσε βασικό
συστατικό της διατροφής των κατοίκων της Κύπρου. Παρασκευαζόταν στα περισσότερα σπίτια, στις
στάνες των κτηνοτρόφων ή σε πρόχειρα τυροκομεία, αποκλειστικά από αιγοπρόβειο
γάλα με εμπειρικό τρόπο. Ήταν, εξάλλου,
ένας τρόπος για να συντηρηθεί το γάλα.
Μέχρι και σήμερα, ποσότητες
χαλλουμιού παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο σε μικρά οικογενειακά τυροκομεία
που είναι διάσπαρτα σε όλη την Κύπρο. Οι
μεγαλύτερες όμως ποσότητες παράγονται σε
μεγάλα μοντέρνα τυροκομεία, στα οποία με την εφαρμογή της σύγχρονης
τεχνολογίας, η διαδικασία έχει τυποποιηθεί, αυτοματοποιηθεί και η ποιότητα έχει
σταθεροποιηθεί.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ιωσήφ
Κυπραίο, Εμπορικό Σύμβουλο, ο οποίος μας ταξίδεψε στην ιστορία του Χαλλουμιού,
αναφέροντάς μας όλα τα παραπάνω μέσα από ένα περίτεχνο βιβλίο, καθώς και τον Executive Chef του
ξενοδοχείου The Met κο. Δημήτρη Τσανανά για την μύηση του στο παραδοσιακό
Χαλλούμι μέσα από τις εξαιρετικές δημιουργίες του ιδίου και της ομάδας του.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, πόσο
σημαντικό και ωραίο πράγμα είναι η παράδοση και πως αυτή μπορεί να διαδοθεί και
να διατηρηθεί μέσα από τα προϊόντα. Προϊόντα που γεννούν μοναδικές διαδικασίες
στην παρασκευή υπέροχων εδεσμάτων, γλυκών και αλμυρών.
Το Χαλλούμι ειδικά είναι ένα τυρί
που το προτιμούν ιδιαίτερα οι σεφ, όπως ανέφερε ο κος Τσανανάς, καθώς εκτός από
την μοναδική και χαρακτηριστική γεύση και υφή του, δεν λιώνει εύκολα, ψήνεται
σε υψηλές θερμοκρασίες, στην σχάρα δίνει καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να
συνδυαστεί, συν τοις άλλοις, εξαιρετικά με μαρμελάδα, μέλι και μούστο, ενώ
σαχανάκι ή ωμό διατηρεί αξιομνημόνευτα την γεύση του.
Δοκιμάσαμε ντελικάτους
συνδυασμούς από χαλλούμι σε κρύα μορφή, συνοδευόμενο από κριτσίνι με
χαρουπόμελο, κυπριακή πίτα με μπριάμ και χαλούμι σαχανάκι και τάρτα με
μαρμελάδα ντομάτα, μαύρο σουσάμι και χαλούμι σχάρας.
Μία υπέροχη βραδιά υπό την
εξαιρετική φιλοξενία και οργάνωση του Wine Plus και του ξενοδοχείου The Met, στην Θεσσαλονίκη
.
Πηγή πληροφοριών Πρεσβεία
Κυπριακής Δημοκρατίας Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Αθηνών.
κος Ιωσήφ Κυπραίος, Εμπορικός Σύμβουλος Mr. Iosif Kipreos, Commercial Consultant |
κος Δημήτρης Τσανανάς, Executive Chef The Met Hotel Mr. Dimitris Tsananas |
κος Αντώνης Μανδρίτης, Γενικός Πρόξενος Κύπρου Mr. Antonis Mandritis, General Consul of Cyprus |
Halloumi. An evening dedicated to this
extraordinary Cypriot traditional cheese, which we enjoyed accompanied by four
unique wines, Grifos 2, White wine, Domaine Vlasidis, Shiraz, Domaine
Vlassidis, Red wine Saint Onoufrios, Vasilikon Winery and the unique Commandaria
Saint Barnabas, 4 years of aging.
Halloumi is a semi-hard brine cheese produced
from sheep's or goat's milk or a mixture with or without cow's milk. Of the
most traditional Cypriot products, Halloumi is the delicious link that connects
the culinary tradition and culture of the country.
It has been produced in Cyprus since ancient
times and there are several versions of the origin of its name. For example, it
refers to the ancient Greek alas for salt or the Italian salamoia or salamura
which in Greek means brine.
The first written reference to Halloumi has
been done in a documentary by Leonardo Dona (1556), the Venetian occupation,
and in 1738 the writer Richard Pococke notes that halloumi is famous throughout
the Levante. Since then Halloumi has been a key ingredient in the diet of the
inhabitants of Cyprus. It was made in most homes, in the cattle breeding or in
dairy shops, exclusively from sheep and goat milk through an empirically way of
production. It was, moreover, a way to preserve milk.
Until today, quantities of halloumi are
traditionally produced in small family dairies scattered all over Cyprus.
However, the largest quantities are produced in large modern dairies, where,
with the application of modern technology, the process has been standardized,
automated and the quality has stabilized.
We honored today Mr. Joseph Kypreios,
Commercial Counselor, who had traveled us to the history of Halloumi,
mentioning all of the above through an elaborate book of the , as well as the
Executive Chef of Hotel The Met Mr. Dimitris Tsananas for his initiation in the
traditional Halloumi through the exceptional creations of himself and his team.
As he noted, how important is tradition and how
it can be spread and preserved through products. Products that create unique processes
of making delicious, sweet and savory dishes.
Halloumi specially is a most preferable cheese
by all Chefs, as Mr. Tsananas said, because in addition to its unique and
characteristic flavor and texture, it does not melt easily, it is baked in high
temperatures, the grilled ones have better results, can be combined with jam,
honey and must, while fried or raw preserves uniquely its taste.
We tried delicious combinations of raw
halloumi, accompanied by bread sticks, made by carob honey, Cypriot pie filled
with cooked vegetables and fried halloumi and tart with tomato jam, black
sesame and grilled halloumi.
All Information from the Embassy of the
Republic of Cyprus- Cypriot Commercial Center of Athens.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου