Οινολόγος Ζωή Αβραμίδου-Πως ένα γεύμα με τη μητέρα της καταλήγει να γίνει η έναρξη ενασχόλησης με την οινολογία!
Στο ποτήρι σερβίρεται ξινόμαυρο
2017, άλλωστε είναι και το αγαπημένο μου, του κτήματος Magoutes Siatista. Και αφήνοντας λίγο
να «ανοίξει» και να βγάλει τα αρώματά του ξεκινήσαμε μία πολύ όμορφη κουβέντα.
Η Ζωή τελείωσε το τμήμα χημείας
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ένα βράδυ σε δείπνο με τη μητέρα
της, πρωτοετής τότε, μη έχοντας καμία επαφή με το κρασί, ακούει προσεκτικά την sommelier, να αναλύει και να
περιγράφει τα χαρακτηριστικά και τα αρώματα για το κρασί που επιλέξανε. Η
μητέρα μυρίζει το κρασί, επεξεργάζεται το ποτήρι, ακολουθεί όλη τη γνωστή
διαδικασία αλλά φωνάζει την sommelier πίσω ‘’Με συχγωρείτε άλλα αυτό που πίνουμε δεν έχει καμία
σχέση με το κρασί που περιγράφετε’’ απαντά η μητέρα στη sommelier. Το κρασί τελικά είχε
οξειδωθεί, η μητέρα είχε δίκιο. Και εκείνη τη στιγμή αντιλαμβάνεται ότι για να
το λέει αυτό κάτι ξέρει, κάτι υπάρχει πίσω από όλο αυτό. Και κάπως έτσι
ξεκινάει το ταξίδι της!
Έτσι ξεκινάει και το μεταπτυχιακό
της στην Οινολογία στο Bordeaux (University of Bordeaux, Master in Vine and Wine Sciences). Επέλεξε
τη Γαλλία όχι μόνο για τη βαθιά οινική της παράδοση αλλά και λόγω της αγάπης
της για τη χώρα γενικότερα. Μαθαίνει γαλλικά από μικρή, όπως και όλη η
οικογένεια της, και μεγάλωσε με τις γεύσεις, την κουλτούρα και την επιθυμία να
ζήσει, έστω και για λίγο, εκεί.
Για την ίδια το Bordeaux είναι ένα μαγικό μέρος τόσο για
την ζωή που προσφέρει όσο και για την μαγεία που ανακαλύπτεις γύρω από το
κρασί. Ένας top προορισμός, όπου παραμένοντας εκεί για 4 χρόνια βρίσκεται
μέσα στον χώρο που αγαπά περισσότερο. Ξεκινά και εργάζεται σε κτήματα, μέσα στην παραγωγή (Château de Rochemorin, Château
Beauregard & Petit Village, Domaine de Chevalier)! Αφού πέρα από την
έρευνα που αρχικά επιλέγει, αργότερα συνειδητοποιεί ότι δεν είναι αυτός ο
δρόμος που της ταιριάζει.
Επιστρέφει στην Ελλάδα και
παράλληλα δημιουργεί τη δική της εταιρία χονδρικής, προμηθεύοντας καταστήματα
και εστιατόρια με κρασιά! Τη Vie Vin,
καθόλου τυχαία επιλογή ονόματος. Η ιδέα για την εταιρία της ξεκίνησε από ένα τυχαίο
γεγονός. Οι επαφές της με Γάλλους που δεν ήξεραν τα ελληνικά κρασιά τόσο καλά
όσο θα ήθελαν, καταλήγει ένα βράδυ σε ένα wine bar, μαζί με φίλους, να οργανωθεί μία βραδιά γευσιγνωσίας, και
έχοντας έρθει σε επαφή με κάποια ελληνικά κτήματα, ξεκινά τα μαθήματα. Αυτά
λοιπόν αφήνουν τόσο καλές εντυπώσεις που αποφασίζει να κάνει και το αντίστροφο.
Να γνωρίσει στο κοινό μέσα από θεματικά σεμινάρια, masterclasses και
γευσιγνωσίες γύρω από τη Γαλλία, το γαλλικό κρασί, ένα κρασί, που κατά τη γνώμη
της είναι λίγο παρεξηγημένο προϊόν στην Ελλάδα, γιατί αντιμετωπίζεται λίγο πολύ
σαν ένα προϊόν πολυτελείας. Στόχος της είναι να τα «απομυθοποιήσει», δείχνοντας
ότι πίσω από κάθε φιάλη κρύβεται μια ιστορία του τόπου της, της ποικιλίας και
των ανθρώπων που τη δημιουργούν. Γι’αυτό και συνεργάζεται με μικρά οινοποιεία
που γνωρίζει καλά και εκτιμά τη δουλειά και την αφοσίωση τους.
Ωστόσο ένας από τους λόγους που
την κάνουν να επιστρέψει στην Ελλάδα είναι ότι γίνονται εξαιρετικές δουλειές
γύρω από το ελληνικό κρασί, και θέλει πολύ να ασχοληθεί με αυτό! Ένα κρασί με
τεράστια δυναμική, οι ποικιλίες μας είναι πολύ ενδιαφέρουσες και στα πλαίσια
της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζουν εντυπωσιακή συμπεριφορά.
Την ενδιαφέρει να παραμείνει οινολόγος
μέσα σε ένα οινοποιείο, αλλά θεωρεί ότι το επικοινωνιακό κομμάτι είναι πολύ ευχάριστο,
να μπορεί ο κόσμος να μάθει κάποια πράγματα που δεν είναι γνωστά σε όλους, τι
είναι το Merlot από το Bordeaux;
Ας γνωρίσουμε και ένα ελληνικό Merlot,
να δούμε τι είναι το terroir; Tι μπορεί να εκφράσει κάθε ποικιλία;
Σε 5 χρόνια από τώρα βλέπει τον εαυτό της μέσα
στο οινοποιείο, καθώς το να φτιάχνεις κρασί είναι μια πάρα πολύ όμορφη διαδικασία,
δεν είναι ποτέ κάτι σταθερό, κάθε χρονιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και
προκλήσεις και καλείσαι να πάρεις αποφάσεις σύμφωνα με όλες αυτές τις συνθήκες
που σαν εμπειρία την κάνει ακόμα πιο συναρπαστική.
Για το πρώτο ραντεβού προτείνει ένα
Château Teyssier St Émilion Grand Cru. κομψό και βελούδινο από
μια παραμυθένια περιοχή που θα σαγηνεύσει τον καθένα.
Και για κάποιον που δεν έχει
ιδιαίτερες γνώσεις για το κρασί μπορεί να ξεκινήσει από ένα rosé Grenache από
Ροδανό, ευκολόπιοτο και ζωηρό, όπου κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα. Ταιριαστό
πολύ με μεσογειακή κουζίνα. Δοκιμάστε το και με pizza ή ζυμαρικά!
Η κουβέντα μαζί της είναι ένα
ταξίδι. Έχουμε να γνωρίζουμε πολλά πράγματά και να γευτούμε ακόμα περισσότερα.
Γιατί πάντα προτείνει κάτι διαφορετικό και εναλλακτικό.
Ευχαριστούμε το Alea winebar (@aleawinebar) και τον κο.
Γιάννη για την υπέροχη φιλοξενία!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου