Η παγκόσμια πρωταθλήτρια coffee expert που μας μυεί στον κόσμο του cupping!
Σαβίνα Γιαχγιά, η παγκόσμια πρωταθλήτρια coffee expert που
φέρνει το άρωμα του καφέ από τον Παναμά στα στενά της Θεσσαλονίκης και μας εξηγεί την όλη διαδικασία του cupping.
Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε την
υπέροχη Σαβίνα, από τη Λάρισα, που τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη
Θεσσαλονίκη. Αυτό που την κάνει όμως ακόμα πιο υπέροχη και μοναδική είναι η
εμπειρία της, οι γνώσεις της και ό,τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα γύρω από τον
καφέ, με πρωταρχικό της στόχο να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον μοναδικό αυτόν
κόκκο και να μοιραστεί εμπειρίες που αφορούν αυτόν, κάτι που αγαπά πολύ. Τα ταξίδια
είναι αυτό που λατρεύει να κάνει, πολλά από τα οποία έχουν προκύψει μετά την περσινή
της επιτυχία στο brewers cup,
όπου βραβεύτηκε πανελλήνια πρωταθλήτρια 2023 και μετέπειτα εκπροσωπώντας την
χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο κατακτώντας τη 2η θέση.
Φρέσκια, νέα, γεμάτη εικόνες και
εμπειρίες από τα ταξίδια σε διάφορες φάρμες και παγκόσμιες εκθέσεις, η Σαβίνα είναι πιστοποιημένη trainer από
την SCA (specialty coffee association), την παγκόσμια
ομοσπονδία καφέ, προωθώντας επίσης και το κομμάτι του sustainability, ούσα πρόσφατα και ένα
από τα ιδρυτικά μέλη του IWCA (International Women’s Coffee Alliance) της Ελλάδας.
O Παναμάς είναι
η χώρα προέλευσης καφέδων διαγωνιστικής κατηγορίας, με πολύ χαρακτηριστικό terroir, οι συνθήκες δηλαδή
που βοηθούν σε όλο αυτό το τέλειο προφίλ που αναπτύσσει ο καφές. Γεμάτος φρουτώδη
χαρακτηρίστηκα, με υψηλές οξύτητες, όμως και με τα αντίστοιχα γλυκά και ισορροπημένα
στοιχεία.
Η Σαβίνα μας μυεί στην διαδικασία
του cupping, που είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία και ήδη είναι γνωστή στους λάτρεις του καφέ. Με το ταξίδι της στον
Παναμά τον περασμένο Ιούλιο μας φέρνει και κόκκους καφέ, ειδικά για διαγωνισμούς,
και είναι αυτοί που θα συνοδεύσουν το cupping μας, σε πράσινη ωμή μορφή, για να
τους καβουρδίσουμε και να τους δοκιμάσουμε, αναμένοντας εκπλήξεις από αυτή την
γευστική, και όχι τόσο συνηθισμένη, διαδικασία.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι η
διαδικασία cupping και
πως εξελίσσεται η δοκιμή του καφέ.
Ζυγίζουμε τους κόκκους, τους αλέθουμε
και τους τοποθετούμε στο τραπέζι σε μικρές κούπες, τις οποίες γεμίζουμε με νερό.
Ο καφές σχηματίζει μία κρούστα, αναμένουμε μερικά λεπτά και στη συνέχεια σπάμε
την κρούστα για να πάρουμε όλα τα αρώματα του καφέ. Στην συνέχεια καθαρίζουμε την
επιφάνεια και επισκεπτόμαστε κάθε κούπα. Δοκιμάζουμε σιγά σιγά από μία κουταλιά
ή δύο, εάν θέλουμε επανάληψη, ρουφώντας με δύναμη προς τα μέσα για να ψεκάσουμε
στην ουσία το στόμα μας με τον καφέ και να επιτρέψουμε την είσοδο του οξυγόνου
για να καταλάβουμε καλυτέρα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η κάθε κούπα. Καθώς
καμία κούπα δεν είναι συνηθισμένη, η διαδικασία αυτή μας προσφέρει διαφορετικά
προφίλ περνώντας από τη μια κούπα στην άλλη. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία από καφέδες που είναι
washed, δηλαδή πλυμένης
μεθόδου επεξεργασίας καφέ, βλέποντας καφέδες πιο καθαρούς, με πιο ευδιάκριτα γευστικά
χαρακτηριστικά, στη συνέχεια περάσαμε σε natural επεξεργασίες, που έχουν περισσότερη πολυπλοκότητα και γλυκύτητα
και κλείνουμε το cupping,
την διαδικασία δηλαδή του κύκλου, με καφέδες οι οποίοι έχουν μία δόση fermentation
δηλαδή μία δόση ζύμωσης, η οποία κάνει highlight ακόμα
περισσότερο τα χαρακτηριστικά του, και επειδή είναι πιο έντονοι τους αφήνουμε
για το τέλος.
Απολαύστε τον καφέ σας και ακολουθήστε την Σαβίνα Γιαχγιά στο Instagram @savina.giachgia
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου