Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης 2016

Μέλι, θαυματουργό, νόστιμο, υγιεινό. Και αυτό ανακαλύψαμε στην υπέροχη γιορτή μελιού που γίνεται κάθε χρόνο στην Θεσσαλονίκη. Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεύρεση παραγωγών μελιού, μελισσοκόμων και φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την άρτια ενημέρωσή μας γύρω από το αξιοσέβαστο αυτό έντομο και την εξαιρετική του δουλειά.
Μιλήσαμε με αρκετούς παραγωγούς και διαλέξαμε μερικά από τα καλύτερα  είδη:
Σουσούρα:  Η Σουσούρα είναι ένας φρυγανώδης θάμνος. Αποτελεί άριστο μελισσοτροφικό φυτό και δίνει μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας.  Το ιδιαίτερο με αυτό το φυτό είναι πως εκτός από τις θρεπτικές αξίες που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, δυναμώνει τις μέλισσες από οποιοδήποτε άλλο μέλι. Είναι μέλι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κόκκους γύρης, αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού γιατί είναι πλούσιο σε πυρίτιο, βόριο και βάριο. Εμφανίζει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει την ιδιότητα να ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης. Με ιδιαίτερη δυνατή γεύση, λεπτό άρωμα και χρώμα.
  
Κουμαριά: Η Κουμαριά είναι ένας θάμνος και από τις νεκταροεκκρίσεις του παράγεται το μέλι Κουμαριάς. Ένα ιδιαίτερο και μοναδικό προϊόν με χαρακτηριστική πικρή γεύση που στο τελείωμα αφήνει μία αίσθηση ψημένης καραμέλας και γεύση ούζου. Μπορείτε να φανταστείτε τι μοναδικούς συνδυασμούς μπορούμε να δημιουργήσουμε με το πικρό αυτό μέλι μαζί με παλαιωμένα τυριά, παγωτό και φασκόμηλο ή τσάι του βουνού! Εδώ το βρήκαμε σε συνδυασμό με Σουσούρα, η οποία σπάει την πικρή αυτή γεύση αλλά το δοκιμάσαμε και σκέτο, μόνο του. Η γεύση που αφήνει είναι μοναδική και ξεχωριστή!
Οι ιδιότητες του μελιού αυτού είναι τόσο σημαντικές καθώς καθαρίζει το αίμα, ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης, αυξάνεται η ζωή των κυττάρων, διασπάται το άμυλο, είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού.
Μετκάλφα: Η Μετκάλφα είναι ένα έντομο, το οποίο εκκρίνει ένα ιδιαίτερο μελίτωμα, κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει τις μέλισσες ασυγκίνητες. Αξιοποιώντας λοιπόν οι μέλισσες αυτό το μελίτωμα, το μέλι που λαμβάνουμε είναι ένα καφεκόκκινο με ευχάριστη φρουτώδη και δυνατή γεύση!
Εν αναμονή λοιπόν της επόμενης έκθεσης ας απολαύσουμε έναν χειμώνα όμορφο με καλό μέλι! Εμπιστευτείτε τους παραγωγούς μελιών καθώς η κάθε εσοδεία περνά από αυστηρούς ελέγχους ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε καθαρό και γευστικότατο μέλι.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις