Κρασ...Τεστ volume 2, Κτήμα Γεροβασιλείου 1/2/2016
Ένα αρκετά ενδιαφέρον μάθημα έλαβε χώρα την προηγούμενη Δευτέρα, στο
Κτήμα Γεροβασιλείου , που είναι πλέον από τα αγαπημένα μας μέρη, το
επισκεπτόμαστε συχνά και μαθαίνουμε και
πολύ χρήσιμες πληροφορίες στα τόσο ενδιαφέροντα Κρασ...Τεστ, όπως πολύ εύστοχα τα
αποκαλούν.
Κρασί και φαγητό λοιπόν! Παραλληλισμός ή αντίθεση; Ένα αρμονικό πάντρεμα γεύσεων για να
επικρατήσει πάντα η ευχαρίστηση. Δεν στεκόμαστε σε κλισέ. Κυρίαρχος κριτής ο
καθένας μας με την υποκειμενικότητα της γεύσης του.
Αν σας λέγαμε όμως ότι όντως υπάρχει τρόπος να συνδυάζουμε σωστά το
φαγητό μας με το κατάλληλο κρασί και το αντίθετο;
Κάθε συνδυασμός λοιπόν μοναδικός ώστε η γεύση να κυριαρχεί του κρασιού,
και το κρασί να κυριαρχεί του φαγητού, και έτσι το ένα να βελτιώνει το άλλο. Αυτή
είναι λοιπόν η αρμονία που αναζητάμε. Και δεν είναι μυστικό!
Γνωρίζουμε πλέον πως βρίσκουμε την αρμονία στην χρωματική, στην
αρωματική και στην γευστικής έντασης ομοιότητα. Πολύ απλά τα όξινα κρασιά
ταιριάζουν με τις όξινες γεύσεις, τα γλυκά κρασιά με τις γλυκές γεύσεις, τα
ελαφριά με τις ελαφριές γεύσεις, τα φρουτώδη με τις φρουτώδεις γεύσεις και τα
καπνιστά κρασιά με τις καπνιστές γεύσεις.
Βασικοί παράγοντες λοιπόν 1) ο τρόπος μαγειρέματος, ναι δεν συνδυάζουμε
ψάρι με κόκκινο κρασί… Αν όμως το ψάρι έχει μία σάλτσα με κόκκινο κρασί; Ή αν
έχει σβηστεί με κόκκινο κρασί, και 2) οι τοπικοί συνδυασμοί. Κάθε περιοχή
συνδυάζει άψογα τα δικά της προϊόντα φαγητού με την δική της παραγωγή κρασιού,
τα οποία είναι αρμονικά δεμένα σε βάθος χρόνου.
A very interesting
lesson took place last Monday, at Gerovassiliou domain, which is one of our most
favorite place, which we often visit and learn so many useful informations during
the wine tests, as they call the
So it is wine and food
then. Do we see a parallelism or a contrast?
A harmonious combination of flavors where the pleasure is always prevailed. There are no clichés when it comes to our
taste. But if we told you that there is
indeed a way to properly combine food with the right wine and vice versa?
Each combination is
unique in order the taste to dominate the wine and the wine to dominate the
food, so the one improves the other. And there is the harmony we seek. And
there is no secret!
We now know that we
find harmony in color, the flavor and the taste intensity similarity. Simply
acidic wines match the acidic flavors, sweet wines with the sweet, light with
light flavors, fruity with fruity flavors and smoked wines with smoked flavors.
Key factors then 1)
the cooking method, everyone knows that we do not combine fish with red wine
... But if the fish is cooked with a red wine sauce? Or what if we wiped it with
red wine? And 2) the local combinations. Each area perfectly combines its own
food products with its own wine production.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου