Γαστρονομικός Περίπατος με τον Βασίλη Καλλίδη

Μυστικά καλά κρυμμένα στα σοκάκια της Θεσσαλονίκης μας κάλεσε να ανακαλύψουμε ο Σεφ Βασίλης Καλλίδης και μαζί με τα Public βγήκαμε στους δρόμους! Απόγευμα Δεκεμβρίου και το κρύο τσουχτερό, όμως η παρέα μοναδική και πολύ ζεστή! Ανακαλύψαμε γεύσεις παραδοσιακές, φαγητά με μεράκι και προϊόντα μοναδικά! Άνθρωποι με πολύ όρεξη και αγάπη σε αυτό που κάνουν. Μας αρέσει να ανακαλύπτουμε εκείνες τις όμορφες γωνιές της Θεσσαλονίκης με θυσαυρούς πολύτιμους. 

Η Βόλτα μας ξεκίνησε μέσα στην Άθωνος όπου η Λευκή και το κατάστημά της Salumeria μας υποδέχθηκαν με τσιπουράκι και καταπληκτικό μεζέ. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τον καταπληκτικό καπαμά και τις ελιές που τις φτιάχει η ίδια.







Προχωρήσαμε προς την Παναγία Χαλκέων επί της οδού Εγνατίας και στην οδό Χαλκέων με πολλή αγάπη η κα. Αγάπη από την Γεωργία μας άνοιξε την αγκαλιά της πραγματικά γεμάτη με φαγητό. Το καφέ-μπουγάτσα Αγάπη έχει όλα εκείνα τα παραδοσιακά Γεωργιανικά και Ρωσικά γλυκά και πίτες. Τυρόπιτα Χατσαπούρι, πραγματική μαγεία, πιροσκί με πατάτα, κρέμα, κιμά, τυρί, μανιτάρια, τσιμπουρέκι όλα ένα και ένα. Την αγαπάμε πολύ και την ευχαριστούμε για τις νέες γεύσεις που μας έμαθε.




Γρήγορα βρεθήκαμε και στην Σιβηρία-Πελμένι , στην Ιουστινιανού 12, με τα ιδιαίτερα φαγητά που σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή! Χώρος ζεστός και παραδοσιακός. Η κυρία Γκαλίνκα με τις όμορφες ιστορίες της για το πως φτιάχνουν τα φαγητά μας καλωσόρισε και το ταξίδι στην Σιβηρία ξεκίνησε! Μάθαμε για το Σαμοβάρ και το πως σερβίρεται το μαύρο τσάι, για το ποτό Μορς από άγριο φραγκοστάφυλλο τριμμένο με νερό και λεμόνι, για τα πελμένι και για τα χινκάλι. Δεν τελείωσε εδώ όμως η δοκιμή μας γιατί θα επισκεφθούμε την Σιβηρία για εκτενέστερη δοκιμή!





Δροσιστικό Ποτό Μορς, με τρυμμένο άγριο φραγκοστάφυλλο, λεμόνι, νερό και ζάχαρη

Πελμένι, ζυμαρικό με χοιρινό κρέας

Χινκάλι, ζυμαρικό γεμιστό με κιμά χοιρινό και μοσχαρίσιο, μυρωδικά και σκόρδο 

Στα πλακώστρωτα δρομάκια της αγοράς Καπάνι,(το όνομά της προέρχεται από την Τουρκική φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων), στην πιο παλιά και ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης συναντήσαμε τον Γιαννάκο, στην οδό Χαλκέων 8, με αλλαντικά και τυριά τοπικά, μεγάλη ποικιλία και γεύσεις μυρωδάτες. 




Λίγο πιο κάτω μας περίμενε η ''Θεσσαλονίκη'' με ξυρούς καρπούς, χαλβάδες, λουκούμια και ποτά. Πόσο μας θύμισε την παλιά Θεσσαλονίκη, το συναίσθημα ήταν μοναδικό. Οι γεύσεις δε αναλλοίωτες στον χρόνο. Αυθεντικές και παραδοσιακές. 





Και η βόλτα μας δεν θα μπορούσε να καταλήξει κάπου διαφορετικά! Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης στην Κομνηνών είναι ο παράδεισος της γεύσης και όλων των προϊόντων που μπορεί κάποιος να φανταστεί. Ευχαριστούμε θερμά τον Βασίλη Καλλίδη και τα Public για την υπέροχη εμπειρία που φρόντισαν να απολαύσουμε!














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις