Πασχαλιάτικο Τσουρέκι

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα και πολλοί από εσάς ετοιμάζεστε για τσουρέκια. Πολλές νοικοκυρές μαζί με τα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη  φτιάχνουν και τα τσουρέκια. Θα σας δώσω λοιπόν την δική μου συνταγή! Θα σας βγουν 3 μεγάλα τσουρέκια
Υλικά
1 κιλό αλεύρι (προτιμήστε robin hood)
3 φακελάκια μαγιά ξερή
85 γραμμάρια μαγιά νωπή
120 γραμμάρια νερό χλυαρό
300 γραμμάρια ζάχαρη (αλλά μπορείτε να βάλετε και λίγο παραπάνω)
1 πρέζα αλάτι
μισή κουταλιά της σούπας μαχλέπι
1 κουταλιά της σούπας μαστίχα
1 κουταλιά της σούπας κακούλε (το γνωστό κάρδαμο)
120 ml γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
5 αυγά
150 γραμμάρια βούτυρο 
σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
όλα μας τα υλικά πρέπει να είναι εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζεσταίνουμε το νερό για να γίνει χλιαρό, διαλύουμε μέσα του όλη την μαγιά και προσθέτουμε περίπου 2,5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για να δημιουργηθεί ένας χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

Χτυπάμε για 5 λεπτά στο μίξερ τα αυγά, το γάλα (χλιαρό), την ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο (λιωμένο), το μαχλέπι, την μαστίχα και το κακουλέ κοπανισμένα σε σκόνη.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μία λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υλικά που ετοιμάσαμε παραπάνω.

Ζυμώνουμε για περίπου 20 λεπτά, ώσπου το μείγμα να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης. προσοχή όμως να μην γίνει πολύ σκληρό γιατί δεν θα φουσκώσει η ζύμη.

Σκεπάζουμε την λεκάνη με πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσες ποσότητες, πλάθουμε τα τσουρέκια, τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για άλλα 60 λεπτά περίπου.

Αλείφουμε με κρόκο αυγού την επιφάνεια των τσουρεκιών και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ ή/και σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, σε χαμηλή θέση στο φούρνο με αντιστάσεις πάνω και κάτω, για περίπου 40-45 λεπτά.

Αναμένω τα σχόλιά σας για όσους το προσπαθήσουν. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία, αγάπη και ευλογία!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις